Tips om onderweg te slapen

Depositphotos_100264932_original

Yes, het is zomer! Vakantie! Maar of je nu met de auto op pad gaat, met een busreis mee gaat of het vliegtuig in stapt: het zijn allemaal vervoersmiddelen waar je nou niet echt heerlijk kan wegdromen. Laten we eerlijk zijn, die reis sla je het liefst gewoon over. Vanuit ons koude kikkerlandje meteen naar de zon! Om toch nog een beetje het idee te krijgen dat de reis zo voorbij is kan je er het beste maar gewoon doorheen slapen. Daarom geef ik je een paar simpele tips waardoor jij uitgerust op je vakantiebestemming aan komt!

Tip 1: Trek comfortabele kleding aan

Een hele opgave: een goede slaappositie vinden in een strakke skinny jeans. En je benen optrekken in een jurkje is ook niet heel handig. Trek gewoon comfortabele kleding aan. Pak je joggingsbroek uit de kast en doe een lekker los shirtje aan!

 Tip 2: Eet van tevoren, maar niet teveel

Heb je dat weleens? Een rommelende maag op het moment dat je net in je bed ligt? Niet fijn! Met een rommelende maag kan je echt niet slapen. Daarom is het dus handig om wat eten mee te nemen voor onderweg. Lekkere broodjes of een gezonde salade bijvoorbeeld! Kies voor voedsel waar veel koolhydraten in zitten zodat je er weer een tijdje tegenaan kan.

Tip 3: Drink genoeg, maar geen alcohol en cafeïne

Water is altijd een goede keuze, maar nog beter is het drinken van een kamillethee. Kamillethee wordt al eeuwen gebruikt als ‘medicijn’ tegen slapeloze nachten. Het heeft een kalmerende werking en helpt je te ontspannen zodat je beter kan slapen. Het spreekt voor zich dat je een glas cola, een kopje koffie of blikje energydrank maar beter kunt laten staan. De cafeïne die in deze dranken zit houdt je juist wakker.

Tip 4: Slaap in het donker

Licht blokkeert de aanmaak van melatonine, en juist dit slaaphormoon brengt ons naar dromenland. Onderweg heb je vaak niet alleen te maken met daglicht, maar ook andere lichtbronnen zoals lampen in de trein of in het vliegtuig. Maar gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor: een oogmasker!

Wat trouwens ook belangrijk is (en vaak wordt onderschat): vermijd voordat je wilt gaan slapen ‘felle’ beeldschermen. Dus leg een minimaal half uur voordat je echt weg wilt doezelen je telefoon, tablet of laptop weg.

Tip 5: Zet een fijn muziekje op

De ronkende motor, je reisgezelschap… deze omgevingsgeluiden zijn nou niet echt slaapverwekkend te noemen, toch? Sluit je lekker af van de buitenwereld! Doe oordopjes in en zet relaxte muziek op. Maak bijvoorbeeld een speciale afspeellijst met rustgevende muziek. Muziek ontspant en werkt stress verlagend, zo blijkt uit onderzoek van Dave Elliott van de Universiteit van Cumbria in Carlisle, UK. Zelf vind ik  ballads altijd fijn om mee in slaap te vallen, maar er zijn ook handige apps met ‘slaapgeluiden’. Het getik van de regen, het geruis van de zee of een kabbelend beekje schijnt slaapverwekkend te werken. Met welk geluid reis jij het liefst naar dromenland?

Tip 6: Neem je eigen kussen (en evt. een plaid) mee

Het blijft altijd toch echt het fijnst om je eigen kussen mee te nemen op vakantie, vind je niet? In de auto is je eigen kussen meestal wel makkelijk mee te nemen (beetje proppen!), maar in een bus of vliegtuig wordt het vaak al een stuk lastiger. Een nekkussentje is dan een goed alternatief. Je hebt ze in opblaasbare variant en van die zachte dikkere. Ideaal om onderweg op te slapen! Ook is het vaak prettig om een deken/plaid over je heen te hebben liggen. Dit geeft je een warm en veilig gevoel.

Écht comfortabel wordt slapen onderweg nooit, maar met deze tips is het zeker goed te doen! Je reisgenoten zullen jaloers op je zijn 😉 je komt helemaal fris aan op je vakantiebestemming, dus je kan meteen vanaf het eerste moment optimaal genieten. Fijne vakantie!

Heb jij nog meer goeie tips om makkelijker te kunnen slapen onderweg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s