Hoe houd je je dekbed schoon en fris?

girl-1245773

Gemiddeld besteedt een mens 8 uur per dag in bed. In deze 8 uur verlies je ongeveer een halve liter vocht, je zweet dit uit. Dit vocht komt terecht in het matras, kussen en dekbed! Daarnaast krijg je te maken met huisstofmijt en stof. Ook dit blijft allemaal in je dekbed achter! Je begrijpt dat hygiëne in dit geval heel belangrijk is! In dit artikel gaan we na op welke manier je jouw dekbed het best schoon en fris te houden. Zo weet je zeker dat je in een gezonde omgeving slaapt.

Dekbed wassen?
Het wassen van een dekbed is vaak mogelijk, maar dit komt de kwaliteit van jouw dekbed niet altijd ten goede. Je kunt jouw dekbed het best regelmatig luchten! Sommige donzen dekbedden kun je alleen professioneel laten reinigen en andere kunnen gewoon in de wasmachine. Voor wollen dekbedden geldt over het algemeen dat je deze alleen professioneel kunt laten reinigen en niet in de wasmachine mag doen. De meeste synthetische dekbedden mogen gewoon in de wasmachine! Gelukkig wordt er bij alle dekbedden een wasvoorschrift meegegeven! Zo is het gelijk duidelijk hoe je je dekbed moet wassen.

Dekbed vervangen
Wil je je jouw dekbed vervangen? Dan kun je weer fris van start. Bij Lusanna.nl kun je onder andere uit de volgende dekbedden kiezen:

Synthetische dekbedden
Synthetische dekbedden zijn gevuld met vezels die van polyester gemaakt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt kun je het best voor een synthetisch dekbed gaan. Het grote voordeel van deze dekbedden is dat je ze op een hoge temperatuur kunt wassen, huisstofmijt wordt daardoor gedood. Een nadeel aan synthetische dekbedden is het feit dat ze vaak minder goed ventileren dan andere varianten.

Donzen dekbedden
Donzen dekbedden isoleren uitstekend. Dit komt doordat de vulling de lucht goed vasthoudt. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk warm en ventileert tegelijk ook goed. Dons wordt soms met veren gemengd, vaak wordt aangegeven hoeveel procent dons er in een dekbed zit. Hoe meer dons er in een dekbed zit, hoe lichter en soepeler het is. Ook in de prijs zie je dit terug, deze dekbedden zijn iets duurder dan dekbedden van andere materialen.

Wollen dekbedden
Sommige dekbedden zijn met wol gevuld. Wanneer je veel zweet past wol het best bij jou. Het grote voordeel van wol is namelijk de mate waarin dit materiaal stof kan opnemen. Door het grote absorptievermogen van wol zal het niet klam of nat aanvoelen. Wol voelt iets zwaarder aan dan synthetische of donzen dekbedden.

Matras, kussens en beddengoed schoon houden
Naast jouw dekbed is het ook belangrijk jouw matras, kussens en beddengoed goed schoon te houden. Zo kun je jouw beddengoed het best wekelijks of één keer in de twee weken wassen. Probeer jouw kussen en beddengoed tegelijk te luchten en was jouw hoofdkussen ieder kwartaal of laat deze professioneel reinigen (dit is afhankelijk van het materiaal). Wat betreft het matras is het raadzaam deze zo nu en dan om te draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s