Zo onderhoud je je matras!

Koudschuimmatras USP MAX - zo onderhoud je je matras

Wist je dat je per nacht ongeveer 240 cc aan vocht verliest? Dat is bijna 2,5 liter per week en 120 liter vocht per jaar. Veel hè!? Je kan het je misschien haast niet voorstellen, maar dit vocht wordt allemaal door je matras en beddengoed opgevangen. Daarom is het heel belangrijk om je matras en beddengoed goed te onderhouden en schoon te maken. In deze blog vind je meer informatie over het onderhouden en schoonmaken van je matras. Ben benieuwd welke van onderstaande adviezen je op dit moment al uitvoert!

Maak gebruik van een topdekmatras

Maak jij al gebruik van een topdekmatras, bovenop je gewone matras? Een topdekmatras vangt vrijwel alle vocht en vuil op die niet door de molton wordt opgevangen. Je begrijpt: zo gaat je matras veel langer mee! Je hoeft dan alleen om de paar jaar een nieuw topdekmatras te kopen. Topdekmatrassen zijn over het algemeen goedkoper dan gewone matrassen. En daarnaast ook nog eens lichter en makkelijker te keren. Lusanna.nl heeft veel keuze in topdekmatrassen. Welk materiaal lijkt jou het fijnst? Nasa Traagschuim, latex, comfortschuim of koudschuim? De tips uit deze blog gelden ook voor het goed onderhouden van een topdekmatras.

Laat je matras ademen

Het vocht dat in je matras is getrokken moet er natuurlijk ook weer uit. Makkelijkste manier hiervoor is om je matras dagelijks te luchten. Het vocht kan dan op een natuurlijke manier verdampen. De meeste mensen maken hun bed netjes op voordat ze ’s ochtends op pad gaan. Maar je kunt beter je dekbed elke ochtend even lekker opschudden en deze dubbelgevouwen op het voeteneind leggen. Zo heeft het matras de kans om even te ‘ademen’ en daarmee te drogen. Laat het zo een paar uur liggen. Het ziet er misschien minder mooi uit dan een perfect opgemaakt bed, maar het is wel een stuk hygiënischer!

Tip: houd je slaapkamer lekker fris! Verwarm je slaapkamer voor het slapen gaan en zet je verwarming net voordat je het bed instapt weer uit en je raam op een kiertje. Zo kan de zuurstof in je slaapkamer goed circuleren. Vergeet je verwarming niet laag of uit te zetten, want overdag aanlaten is natuurlijk zonde (voor zowel je portemonnee als voor het milieu).

Gebruik een molton

Maak jij al gebruik van een molton tussen je matras en hoeslaken? Erg belangrijk voor het schoonhouden van je matras! Een molton zorgt ervoor dat het transpiratievocht direct wordt geabsorbeerd, waardoor het matras nagenoeg droog blijft. Moltons zijn altijd gemaakt van katoen, dat neemt namelijk het beste vocht op. Met een molton verleng je dus de levensduur van je matras. Daarnaast is een matras is over het algemeen niet eenvoudig te wassen/reinigen, maar een molton wél. Ideaal! Was de molton minimaal 1 keer per maand, maar liever nog om de week. Zorg daarom dat je altijd 2 of 3 moltons in huis hebt, dan heb je altijd genoeg. Lusanna.nl heeft moltons in veel verschillende maten, voor zowel gewone matrassen als (split)topdekmatrassen.

Was de tijk

De meeste matrassen hebben een afritsbare tijk (hoes om je matras). Kijk goed op het label of de tijk gewassen kan worden of dat je de tijk chemisch moet laten reinigen. Doe dit ongeveer 1 keer per jaar, afhankelijk van gebruik van molton en/of topdekmatras en hoeveelheid transpiratie.

Heb jij nog unieke tips&tricks?

Zo, dit zijn onze belangrijkste adviezen. Nuttig?
Heb jij nog unieke tips&tricks qua onderhoud van je matras? Let me know!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s